350 Ne demek?

Bundan bir buçuk yıl önce, Nasa’nın önemli hava bilimcilerinden James Hansen ve meslektaşlarının araştırma ve çalışmaları önemli sonuçlar ortaya çıkartmıştır.
Eğer atmosferdeki karbondioksit oranı 350 parça/milyona indirilemezse yeryüzünde yaşamın sürdürülebilmesine olanak sağlayan hassas denge ve yapı tamamen kaybolacaktır. Dünyanın eski halini koruyabilmesi için atmosferdeki karbondioksit miktarının 350 parça/milyonun altında tutulması gerekmektedir.

Kötü haber 350 parça/milyon sayısını çoktan geçmiş olmamız (su andaki durum, 387 parça/milyon). Bu nedenle kutuplar eriyor, kuraklık almış başını gidiyor. Sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların yayılarak daha önce görülmedikleri yerlerde salgın haline gelmektedir.

İyi haber ise, bilim insanları ne yapılması gerektiğini biliyorlar. 350 sayısı hedeflenerek atmosferdeki güvenli karbondioksit miktarına geri dönülebilir. İşte bu nedenle 24 Ekim günü dünyadaki bu en önemli sayıyı (350) herkes tarafından görünebilecek şekilde organizasyonlar düzenlememiz isteniyor.

350.org sitesine bugüne kadar 500 ün üstünde kayıt yapmış organizasyon var. 50 den fazla ülkeden insanlar bu sorumluluğu yerine getirmek için 24 Ekim günü çalışmaya söz vermişler. Biz de ihtiyaçları var. Atmosferi ve geleceği korumak için bu etkinliğe biz de davetliyiz. 24 Ekim’i geleceğimiz için doğru şeyi yapacağımızı gösteren mutlu bir güne dönüştürelim. Biz de bu etkinliğe katılarak bu sayıyı büyütelim.

Yukardaki bilgileri, 350.org sitesinin tüm dünyaya yaptığı davetiyeden alıntı yaparak sizlere aktardım.

Bu organizasyon ve harekete katılım için davetiye, dünyanın en önemli bilim insanları, yazarları ve aktivistleri tarafından oluşturulmuştur.

Bill McKibben – Yazar ve Aktivist- ABD
Vandana Shiva - Physicist, Aktivist ve Yazar – Hindistan
David Suzuki – Bilim Adamı, Yazar ve Aktivist - Kanada
Bianca Jagger – Dünya Gelecek Konseyi Başkanı (World Future Council) - İngiltere
Tim Flannery - Bilim Adamı, Yazar ve Gezgin –Avustralya
Bittu Sahgal - Sanctuary Dergisi Editorü - Hindistan
Andrew Simmons – Çevre Savunucusu – St. Vincent ve Grenadines
Christine Loh - Çevre Savunucusu ve Parlamenter- Hong Kong


Nuran Kansu